Wij maken ballastvezels en prebiotische vezels


Minimaal 35 gram voedingsvezels per dag


Elke dag heeft de gemiddelde mens 35 gram voedingsvezels nodig. Dat lukt al snel als je 300 gram groenten en 200 gram fruit per dag eet. Ook bonen en volkoren brood dragen veel bij. Kom je vezels tekort in je dagelijkse voeding dan kun je een vezel-voedingssupplement gebruiken. Driekwart van de Nederlanders eet te weinig vezels.

Verschillende soorten vezels

Vezel-supplementen vind je in verschillende vormen. De bron van de vezels bepaald het verschil in prijs en werking. Belangrijk om te weten is dat grofweg twee soorten vezels bestaan. De oplosbare vezels en de niet-oplosbare (ballast) vezels.

Simpel gezegd, de ballastvezels blijven in tact in je maagdarmstelsel. Zij trekken water aan, zwellen op en vormen zo volume in je ontlasting. Dat volume is nodig om je darmen te activeren. Als de darm druk van binnenuit ervaart stimuleer je de peristaltische beweging van de darm en verplaatst de voedselbrij 9chime) en ontlasting zich in een goed tempo. De darm-transit-tijd. Deze vezels worden ook de  niet-fermenteerbare vezels genoemd.

Sommige vezels, de fermenteerbare vezels,  worden wel afgebroken in de dikke darm. Deze vezels zijn voeding voor de bifidumbacteriën. Zij voeden zich met vezels en maken er energie en bouwstoffen van zoals boterzuur. Dit zijn vooral de wateroplosbare vezels die je in groenten, fruit en peulvruchten vindt. Deze vezels zijn voeding voor de probiotica daarom heten ze ook pre-biotica.

Op de etiketten van voedingsmiddelen is er verwarring over de declaratie van vezels. Sommige fermenteerbare vezels bestaan uit lange keten van koolhydraten. Ook het bereiden van voeding heeft effect op de verhouding koolhydraten-vezels. Als voorbeeld, in pasta vind je koolhydraten in de vorm van zetmeel. Als je de pasta kookt en laat afkoelen wordt het zetmeel resistent(er) en gedraagt zich dan als een fermenteerbare (type 3) vezel. Dit proces heet retrogradatie. (Dat scheelt veel calorieën.)

Belangrijk blijft vooral de totale hoeveelheid van minimaal 35 gram vezels per dag, samengesteld uit oplosbare en niet oplosbare vezels, als ondersteuning  van je spijsvertering en als voeding voor de vriendelijke darmbacteriën. In deze blog meer over de rol van vezels in je voeding.Complete vezel-formules


Nutrins Vezels

Wij hebben twee combinaties van verschillende vezels gemaakt. De ballastvezels bevat vooral de niet-fermenteerbare vezels, o.a. gouden lijnzaad.. De volledige vezels bevatten vooral de prebiotische fermenteerbare vezels. Deze formule is uitgebreid met L-glutamine en triphala. Wij voegen een beetje natuurlijke zoetstof toe, je kunt 1 portie vezels in een half glas water doen en opdrinken.

Wij kiezen voor vezels in hun natuurlijke vorm, dus als voeding en niet geïsoleerd of geëxtraheerd uit voeding. Bij suppletie met vezels altijd zorgen voor voldoende vocht(water). Bij consumptie van 35 gram vezels per dag hoort ook minimaal 1,5 liter water.

Nutrins heeft twee vezel-supplementen gemaakt, die vind je hieronder. Deze vezel-combinatie worden ook als ingrediënt gebruikt in de Nutrins voedingsshakes.

Ballastvezels en prebiotische vezels worden vaak samen gebruikt met probiotica. Nutrins adviseert de probiotica van Pro-Ven.


 

Fermenteerbare vezels, Niet-fermenteerbare vezels, Oplosbare vezels, On-oplosbare vezels.