Wat zijn liposomen


Even een technische uitleg: Een liposoom is een klein blaasje bestaande uit door een membraan omgeven inhoud. De membraan bestaat uit een dubbele laag van polaire moleculen de fosfolipiden. De inhoud van het blaasje bestaat uit een (waterige) oplossing, de opgeloste vitaminen, mineralen, aminozuren en phyto-extracten.

Een liposoom heeft een kop en een staart. De  polaire kop houdt van water en niet van vet en de apolaire staart houdt van vet en niet van water. Deze dubbele laag lipiden vormen de basis van alle biologische membranen. De cellen in je lichaam hebben ook een membraan van fosfolipiden. 

De kop van het liposoom bevat een fosfaatester, daarom noemen we deze kop-staart combinaties fosfolipiden. 

Wij zijn in staat om de fosfolipiden (ookwel membraanlipiden genoemd) te vormen tot een balletje, gevuld met vloeistof. Dit balletje is heet een "soom" van het Griekse woord Soma dat "lichaam" betekent. Een liposoom is dus een "gevuld balletje gemaakt van fosfolipiden".

De lipiden, de vetten die wij gebruiken zijn vetzuren uit NON-GMO zonnebloemlecithine.

 

tekening liposoom

Afbeelding Liposoom

grafische afbeelding van 1 liposoom. De polaire water-lievende koppen hebben water gevonden. De apoliare staarten die niet van water maar van vetten houden zijn afgeschermd en trekken elkaar aan. Met high tech productiemiddelen maken wij deze somen uit vetzuren.
liposoom microscoop

Liposoom in beeld

Met speciale microscopen kun je liposomen fotograferen. De "somen" hebben een afmeting van 100 tot 300 nanometer. Het is daarom geen nanotechnologie terwijl de actieve ingrediënten wel tot nano-particles zijn verkleind.

Droge liposomen voor capsules


Sinds 2008 ontwikkelen wij vloeibare liposomen. In 2019 zijn wij begonnen met het "drogen"van liposomen. Belangrijke voorwaarde: de liposomale omhulling, de dubbele lipidenlaag moet wel intact blijven. Het is in 2022 gelukt om liposomaal poeder te maken om te capsuleren. De gedroogde liposomale voedingssupplementen hebben dezelfde eigenschappen als de vloeibare. Maximale opname in het lichaam.  

Met een eenvoudig testje kun je zien dat de droge vorm gelijk is aan de vloeibare: doe de inhoud van 1 capsule in een half glas water. Binnen 10 seconden is het poeder weer opgelost en is het gelijk aan de vloeibare supplementen.

Wij gebruiken de gepatenteerde Lipodrytechnologie, een combinatie van verschillende vries- en droogtechnieken. De liposoom wordt beschermd met een jasje van maltodextrine. 

Alle vitaminen in liposomen


In de liposoom en buiten de liposoom bevindt zich water. In water vind je de opgeloste vitaminen. De vitamine B en C zijn wateroplosbaar (de groene balletjes in bovenstaande afbeelding). Deze vitaminen bevinden zich in het water in de liposoom en in het water waarin de liposoom zweeft.

Tussen de poten van de dubbele lipidenlaag kunnen wij de vetoplosbare vitaminen aanbrengen (de gele balletjes in bovenstaande afbeelding). De vitaminen: A, D, E en K bevinden zich dus in de mantel van de liposoom.

Bij de multivitaminen zie je een combinatie, de wateroplosbare vitaminen in de liposoom en de vetoplosbare vitaminen in de mantel.

Echte liposomen maken hun belofte waar: maximale opname in het lichaam.

Meer, sneller en langer.

Echte liposomen hebben een sluitende dubbele laag fosfolipiden.